6 Cara Buang Angin Dalam Badan

Cara Buang Angin Dalam Badan

6 Cara Buang Angin Dalam Badan

Siapa yang pernah kena penangan angin dalam badan, memang tahu akan kesan buruk daripadanya. Jangan buat main-main dengan masalah angin dalam badan ni!

cara buang angin dalam badan

Silap gaya, semua kerja kita akan tertangguh. Masa tu baru terkial-kial untuk mencari kaedah atau petua bagaimana cara buang angin dalam badan yang berkesan.

cara buang angin dalam badan

Kebanyakkan angin dalam badan ini berpunca daripada gaya hidup yang kita amalkan & cara pemakanan pada diri kita ni.

cara buang angin dalam badan

Sikap kurang ambil tahu tentang penjagaan kesihatan dan ambil makanan ringan yang terlalu banyak juga adalah salah satu asbab berlakunya masalah ni.

cara buang angin dalam badan

Makan makanan secara berlebihan dan makanan yang berangin juga boleh mengundang masalah angin dalam badan.

cara buang angin dalam badan

Begitu juga dengan diri kita yang tidak aktif bersukan akan menyebabkan angin terkumpul di dalam badan. Bukan itu sahaja, jika kita dalam keadaan tertekan atau stress juga boleh menyebabkan angin dalam badan.


Ini adalah beberapa cara buang angin dalam badan yang boleh anda ikuti. Mungkin kaedah ini tidak serasi pada anda, ia bergantung pada tahap individu masing-masing.

cara buang angin dalam badan

1. Air Halia

Ambil sepotong halia dan masukkan ke dalam segelas air panas. Nak lebih bagus lagi, buat rebusan air halia. Memang anda akan buang angin selepas minum ramuan ini. Elakkan diri anda di tempat awam, nanti akan mengundang malu apabila anda melepaskan bom.

Bukan sahaja angin yang keluar tapi anda akan rasa badan bertenaga dan ringan. Perjalanan darah anda akan menjadi lancar. Selok-eloknya amalkan setiap hari dan anda akan rasa kelainan pada diri anda.

cara buang angin dalam badan

2. Bawang Putih

Kalau di makan begitu sahaja memanglah amat sukar berbanding jika di campur di dalam masakan. Lebih-lebih lagi kalau terbau jus tengitnya. Memang tak boleh tahan!

Saya syorkan anda bakar 2-3 ulas bawang putih dahulu. Selepas itu baru anda menjamahnya. Bau dan rasanya tak begitu kuat jika anda membakarnya terlebih dahulu.

Bawang putih bukan sahaja elok untuk buang angin, tapi ianya juga bagus untuk mengurangkan kadar kolesterol dalam badan dan juga antioksida.

cara buang angin dalam badan

3. Berbekam

Ini adalah salah satu cara buang angin dalam badan yang berkesan. Amalkan selalu teknik berbekam ini. Ia akan buang angin di sekitar kawasan kulit badan.

Berbekam juga akan mengeluarkan angin yang banyak sebelum darah keluar dari kulit anda. Selain itu, berbekam juga memang diakui bagus untuk kesihatan.

Darah kotor akan keluar di liang roma bersama-sama angin di dalamnya. Bila darah kotor keluar dari badan, secara otomatik badan anda akan menjana darah baru. Darah baru & fresh ini akan banyak beri manfaat dari diri kita.

cara buang angin dalam badan

4. Bersenam

Memang tak dinafikan, bersenam adalah kaedah cara buang angin dalam badan yang terbaik. Bukan sahaja angin hilang di dalam badan, tetapi badan kita juga sihat.

Apabila bersenam, kita akan berpeluh dan secara tak langsung, pengaliran darah akan menjadi lancar. Angin yang berada di dalam saluran darah akan senang untuk di nyahkan. Bukan itu sahaja, angin juga akan keluar bersama-sama peluh yang keluar dari tubuh badan.

cara buang angin dalam badan

5. Berurut

Ini juga adalah salah satu cara buang angin dalam badan. Tukang urut yang profesional akan membantu menguruskan urat saraf yang bengkak kesan daripada angin.

Tubuh badan akan rasa segar dan bertenaga selepas melakukan urutan. Jika tiada tukang urut yang bagus di lokasi anda. Anda boleh melakukan urutan sendiri. Urut dengan menggunakan minyak panas atau minyak urut.

cara buang angin dalam badan

6. Ubat-Ubatan Herba

Ubat-ubatan herba memang akan buatkan badan kita jadi panas dan justeru menyenangkan proses pembuangan angin dalam badan. Perjalanan darah dalam badan akan menjadi lancar dan badan akan menjadi segar.

Jamu Buang Angin Badan

Jamu Buang Angin

Jika Anda inginkan Herba Buang Angin yang berkesan, sila klik di kotak di bawah ini. Ramuan Jamu 100% dari herba tempatan & tiada campuran bahan kimia. Sesuai untuk anda yang bermasalah angin dalam badan.

Semoga artikel Cara Buang Angin Dalam Badan ini bermanfaat untuk anda.

Jika artikel ini boleh membantu anda atau sahabat anda, sila share artikel ini dengan klik butang share di bawah.